04/10/2018 by priceytech with 0 comments

Microsoft Surface Pro – recension


Till skillnad från Apples ansträngningar med iPad Pro har Microsoft Surface Pro alltid tänkt annorlunda. Istället för att fråga sig vad en dator är ställer den sig frågan: “Hur gör man datorn bättre?” På klassiskt Microsoft-manér gör man det med blicken på sina operativsystem – i detta fall Windows 10 – som otvivelaktigt är företagets bästa OS hittills.

Bara det intuitiva operativsystemet gör den nya, 2017-återupplivade Surface Pro bättre än originaltrilogin av Microsofts professionella surfplattor som skeppades med beklagansvärda Windows 8. Men som uppföljare till trotjänaren Surface Pro 4 – är den något att ha?

Det har varit vår fråga enda sedan den överraskade oss med sitt avslöjande i Shanghai förra året, och vi har svarat den med ett självsäkert och samstämmigt ja. Surface Pro må likna sin företrädare på varje sätt, men den är långt bättre på nästan varje sätt. Bortsett från ett fåtal nödvändiga ändringar i formulan som vi lärt känna över åren, är det inte konstigt att vi är entusiastiska över Surface Pro just nu.

Med denna nya modell är inte bara batteritiden bättre än någonsin – vi är också välsignade med en Surface Pro-design som effektivt personifierar hur en Windows-surfplatta ska se ut och kännas. Den kanske behåller en ram som är lik den du är van med i Surface Pro 4, men vi försäkrar dig om att denna nya Surface Pro-enhet har fått märkbara skillnader med minimala negativa konsekvenser.

Det är dags att kika närmare på Microsoft Surface Pro och analysera varför den återigen har fått vår rekommendation. Vi börjar med att berätta om var du kan köpa den och för hur mycket.

Pris och tillgänglighet

I linje med sina föregångare kostar nya Surface Pro runt 9 499 kronor till att börja med, men priset eskalerar därifrån. För det ingångspriset får du en Kaby Lake Intel Core m3 CPU med 4GB RAM och 128GB lagringsutrymme.

De specifikationerna är inte idealiska om din arbetsmängd liknar den vi har, så förslagsvis väljer du Surface Pro-konfigurationen med Intel Core i5- eller i7-chip med mer minne och lagringskapacitet. För närvarande är Surface Pro-enheten med Intel Core i7 CPU, 1TB SSD och 16GB RAM den mest maxade modellen, och då ligger prislappen på 30 999 kronor.

I motsvarande hörn finns bland annat Apple. Deras senaste iPad Pro, med 5,5-tumsskärm, A10X-processor och 64GB SSD, har ett ingångspris på 7 495 kronor. Den dyraste iPad Pro-modellen, med 512GB flashminne och samma CPU, kostar 11 095 kronor.

En annan konkurrerande modell är Samsung Galaxy Book. 10,6-tumsmodellen med 64GB SSD, 4GB RAM och Intel Core m3-processor börjar på ungefär 629 dollar och slår i taket på 729 dollar om du vill ha dubbelt så mycket lagringsutrymme. Bara ingångsmodellen av 10,6-tumsversionen finns tillgänglig i England, och Galaxy Book har ännu inte helt och hållet lanserats i Australien. För närvarande saknas svenska prisuppgifter.

12-tumsmodellen har versionen som kostar 1 129 dollar och 1 329 dollar – båda med ett Intel Core i5-chip och 4GB RAM/128GB SSD respektive 8GB RAM/256GB SSD.

Med hänsyn till att nya Surface Pro inte längre inkluderar Surface Pen och fortfarande inget Type Cover-tangentbord, bär Samsungs lösning helt plötsligt på mycket mer värde än både Surface Pro och den alltid-tillbehörs-utmanade iPad Pro-surfplattan. Det är därför tråkigt att varken prestandan eller designen inte är häpnadsväckande.

Men samtidigt som Surface Pro verkar indikera att den nya versionen är dyrare att producera, kostar en Surface Pro med både Surface Pen och Type Cover dryga tusenlappen mer än en jämförbar Galaxy Book. Hur som helst – det är tråkigt att de två inte är ihopbuntade.

Design

Vid första anblick ser nya Surface Pro likadan ut som föregångaren Surface Pro 4. Den har till och med samma, bevisat vackra 12,3-tums PixelSense-touchskärm med en 2,736 x 1,824 pixelupplösning.

Men ett vasst öga kommer man att märka viktiga skillnader. Till exempel är den magnesiumaluminiumlegerade ramen mer rundad i kanterna än tidigare.

Om du har använt en Surface Pro 4 ofta innan denna så kommer dina fingrar att märka skillnad innan dina ögon gör det.

En annan viktig skillnad ligger i gångjärnet som har förbättrats genom att hämta inspiration från Surface Studio. Gångjärnet kan nu böjas ännu längre bakåt till ett nytt “Studio mode”-läge som skapar en smalare, 165-gradig vinkel att rita på.

Gångjärnet ser alltså markant annorlunda ut. Det integrerar nya delar för att skapa en så dramatisk vinkel som möjligt, men den fungerar på exakt samma sätt som innan.

Vikt- och storleksmässigt är nya Surface Pro oförändrad jämfört med föregångaren – den har en tjocklek på 0,33 tum (8,4 mm) och väger 786 gram. Helt klart imponerade med tanke på att Microsoft har packat in ett 20 % större batteri.

Detta är ännu mer imponerande när man har i åtanke hur Microsofts förbättrade värmeledskonstruktion gjorde det möjligt att göra Intel Core i5-versionen, liksom den förväntade Core m3-versionen, fläktfria enheter.

Det nya Alcantara-tangentbordet är en klar förbättring i bekvämlighet jämfört med den förra generationen, och i stor utsträckning värt den lilla uppgången i pris över mikrofibertygversionen. Det känns som om tangenterna är satta djupare, och de kommer tillbaka upp med mer kraft än någonsin. Dessutom ser materialet ut att klara av många års användning. Nu kan vi bara hoppas på att få testa den svarta och lila modellen.

Surface Pen får en stor boost

Varför Microsoft inte valde att kalla den för Surface Pro 5 är för oss obegripligt då de ändrade i princip varje del av produkten. Surface Pen fick en del av den mest noggranna och omfattande behandlingen.

Till att börja med har Microsoft ökat tryckkänsligheten på pennan till 4 096 nivåer av kännbart tryck, vilket betyder att kreatörer har mer kontroll än tidigare över bredden och intensiteten av deras linjer i illustrationer eller designverk. Men kanske ännu viktigare är det faktum att Surface Pen nu sportar en mycket lägre latens (fördröjning) – det gör att spetsen på pennan hänger med mycket bättre på PixelSense-skärmen.

Sist men inte minst stöder Surface Pen lutningsdetektering, dock endast genom nya Surface Pro – de andra nuvarande Surface-enheterna kommer att få tillgång till funktionen genom en firmware-uppdatering.

Denna funktion kommer, igen – bortsett från några tjusiga navigationskontroller i vissa appar – till störst del att påverka kreatörer som bryr sig om representativ lutning och riktning av dragen i deras arbeten.

Som grädde på moset kommer Surface Pen också i nya, stilrena färger: platinum, black (platinasvart), cobalt blue (koboltblå) och burgundy (bourgogne), designade naturligt för att matcha de tillgängliga tangentbordsfärgerna som finns.

Det råder ingen tvekan om att både nya Surface Pen och Type Cover-tangentbordet förtjänar sina prisökningar, men vi förblir besvikna på avsaknaden av en hopslagning av produkterna som hade låtit lojala dag ett-kunder att spara lite pengar.

Inte så överraskande är att nya Surface Pro presterar föredömligt i varje uppgift i den här redaktörens arbete, inklusive webbsurfning med flera flikar samtidigt som textbehandling sker, plus nedladdning och uppladdning av många mediafiler. För att inte tala om att det fungerar bra för grundläggande fotoredigering genom Lightroom.

När det gäller spel, återigen, kommer allt bortom Hearthstone att resultera i en dålig upplevelse. Lyckligtvis är touchvänliga spel som Hearthstone bara härligt att spela på den skarpa och färgglada 12,3-tumsskärmen.

Skapandet av media är det främsta syftet med den här enheten, och skärmens 3:2-format kommer att ge större svarta videoramar än vad du är van vid eller är för bekant med när du tittar på 16:9- och 21:9-videor och filmer.

Benchmark-mässigt slåss nya Surface Pro mot senaste iPad Pro på Geekbench 4, en av få tester som kan mäta båda systemen. Surface Pros genomsnittliga multi-core-processors poäng på 9,296 är bara ett hårstrå över iPad Pros 9,290-poängsranking.

Ha i åtanke att detta är Surface Pro-datorn som innehåller en 2,4 GHz Intel Core i7-processor, den starkaste versionen av det chip som den kan konfigureras med. Kostnadsmässigt startar den vid 1599 dollar (cirka 14 500 kronor). Samtidigt är iPad Pro lika kraftfull oavsett vilken konfiguration eller modell du väljer. (Och för att tillägga: Vi säger bara att Galaxy Book-recensionen inte jämförs med den här konfigurationen.)

Med det sagt levererar processorn inuti Surface Pro en mer medvetet öppen PC-upplevelse med ett operativsystem som tillåter användare att installera appar från flera källor och gräva i systemfiler djupare än vad till och med iOS 11 kommer.

Batterilivslängd

Ett område som Microsoft har förbättrats år efter år i, som konkurrerande MacBook– och iPad Pro-uppdateringar inte har, är livslängd. I år lyckades företaget förminska sin moderkortdesign, vilket möjliggör ett 20 % större batteri inuti.

Tillsammans med energiförbrukningsoptimeringarna som 7:e generationens (Kaby Lake) Intel-processordesigns ger, lovar Microsoft upp till 13 timmar och 30 minuter med lokal videouppspelning från nya Surface Pro. Det är ett högt krav.

Vi är inte förvånade över att deras påstående inte kommer någonstans nära att vara sanna i vår testning, vilket har varit fallet med deras tidigare produkter och inte minst alla dess konkurrenter.

Baserat på våra test av den tidigare modellens batteri ser vi dock en markant förbättring.

PCMark 8 batterilivslängd och TechRadars filmtestresultat kom in 24 % och 32 % längre än föregående modell på 4 timmar respektive 3 minuter respektive 6 timmar och 58 minuter. iPad Pro betygsattes för mellan 6 och 7 timmars användning medan Galaxy Book varade 7 timmar och 32 minuter när den spelade upp lokal video, men nästan en timme kortare i det mer intensiva PCMark 8-testet.

Medan siffrorna ligger långt under Microsofts löfte är poängen att vi ser en betydande förbättring utifrån våra egna resultat, och det räcker för oss för att lovorda Microsofts designers och ingenjörer.

Vi tyckte om

Microsoft har förbättrat nästan alla aspekter av Surface Pro 4-datorns design, samtidigt som de åtgärdat klagomål om batteriets livslängd och även problem som kanske inte ens har märkts än – som ett gångjärn som kunde ha böjts ännu längre. Uppriktigt sagt – med denna stora förbättring inifrån och ut är vi förvånade över att Microsoft har avstått från att kalla denna för Surface Pro 5.

Vi tyckte inte om

Enormt förbättrad eller inte – att ta bort Surface Pen från paketet är en risk. Att inte erbjuda någon form av bundlingsincitament för någon av Surface Pro-tillbehören är nu ett större problem än att inte inkludera Type Cover-tangentbordet, och Microsoft gör det bara svårare för nykomlingar att hoppa över staketet.

Slutgiltigt omdöme

Medan det inte borde komma som någon överraskning är det värt att återigen upprepa hur djupt förbättrad denna Surface Pro är över den tidigare modellen, och hur den behåller sin ledning över konkurrerande 2-i-1-laptops eller surfplattor. Från tillbehören som är utformade för ge Surface Pro känslan av att vara en mycket värdig ersättning till bärbara datorer till den förbättrade batterilivslängden – alla våra orosmoln har adresserats.

Men genom att inte inkludera vissa delar i paketet har Microsoft igen snubblat på mållinjen när det kommer till Surface Pros värde. Microsoft lyckades inte göra sitt erbjudande starkare med Surface Pro, men istället svagare genom att ta bort nya Surface Pen från varje paket. Återigen – det är inte särskilt konsumentvänligt och gör bara beslutet att köpa en Surface Pro svårare.

Kort sagt: om du är villig att betala lite mer för det senaste tillbehöret än tidigare är nya Surface Pro den ultimata 2-i-1-laptopen och produktivitetssurfplattan. Så mycket att det trots Microsofts beslut om att dra Surface Pen från paketet är värt vår rekommendation.

      

Leave Comment

%d bloggers like this: