04/10/2018 by priceytech with 0 comments

Google Pixelbook – recension


Med ord om att det nu är möjligt att ladda ned tidiga versioner av Google Fuchsia och installera för privat bruk, är vi inte förvånade om det finns ett återuppstått intresse i Google Pixelbook – en hybrid i både funktion och fysik. Googles senaste flaggskepp inom bärbara datorer har mycket att erbjuda, vilket företagets snarlikt prissatta Chromebook Pixel-serie aldrig kunde göra.

Mer specifikt ger denna 2-i-1-laptop användare ett smakprov av Android, samtidigt som den behåller funktionerna och designen från det omtyckta Chrome OS. Google Pixelbook packar ned en hel del modernitet i en mogen, konvertibel formfaktor, och om ryktena stämmer så kan den till och med få ett dark mode-läge som grädde på moset.

Google Pixelbook använder en stylus som lindrar mycket av smärtan du kan förvänta dig av att använda Android-applikationer på en bärbar dator, men tyvärr säljs den separat. Samtidigt utgör det faktum att du kan vända maskinen 360 grader in och ut en annan övertygande orsak till att köpa Google Pixelbook för sin växande mängd användningsområden.

Det kanske är en Chromebook-möter-Nexus vid första anblick, men dess specifikationer är klart överlägsna. Med en 2,400 x 1,600 pixelskärm och 7:e generationens Intel Core i-processorer är Google Pixelbook ingenting att skratta åt. Särskilt inte med tanke på den blygsamma prislappen som skickar Apples jämförbara enheter till skamvrån.

Pris och tillgänglighet

Vi ska inte ens försöka att sticka under stolen med det: Google Pixelbook är en extremt dyr Chromebook. Den börjar på drygt 10 000 kronor och når taket på runt 17 000 kronor – utan att ens räkna in Pixelbook Pen (som ligger på runt tusenlappen), även om Google generöst nog har inkluderat en pennhållare för de som behöver förvara sina pennor.

För det priset får du också 7:e generationens Kaby Lake Intel Core i5-processorer på båda ingångsmodellerna – 128GB-modellen och 25GB-modellen (som kostar runt 12 000 kronor) med 8GB RAM. Värstingmodellen kommer dock med 512GB lagringsutrymme och en Core i7-processor med 16GB RAM. Alla dessa processorer tillhör Intels Y-serie chip (låg kraft, låg värme), vilket betyder att Pixelbook-modeller är fläktlösa.

Men låt oss nu prata om hur Pixelbook står sig mot detta års Samsung Chromebook Pro och Asus Chromebook Flip – två laptops som designades i nära samarbete med Google för att rivstarta firmans Android app-push på Chrome OS. Båda dessa laptops har märkbart lägre prissättning, där Samsung och Asus för närvarande säljer sina diton för ungefär 5 000 kronor respektive 4 5000 kronor.

De är dock klart sämre prestandamässigt och har samma, 6:e generationens Intel Core m3-processorer som är skapade för låg kraft, och därmed låg värme, vilket tillåter den att utnyttja den fläktlösa chassidesignen. Med det sagt är de båda vackra Chromebooks i sin egen rätt, även om de erbjuder betydligt mindre minne och lagringsutrymme.

Sammanfattningsvis är dessa två Chromebooks en bättre affär för vad Chromebook-plattformen är idag, men Pixelbook handlar inte om vad som är bättre idag – det handlar om framtiden. Google Pixelbook är till Chromebooks av framtiden vad Microsofts Surface-serie var till 2-i-1 Windows 10-enheter som följde det.

Design

Pixelbook är verkligen ett vackert resultat av åratal av arbete från Googles sida i att förfina en enhetlig design över all sin hårdvara. Men Pixelbook kan också ses som en sorts mognadsprocess för Googles Chromebook-designfilosofi.

Detta är, utan tvekan, Googles mest attraktiva och genomtänkta datorenhet hittills. Varje designelement har uppnått stil och substans i lika stor utsträckning – från den aluminiumborstade ramen till handledsstödet och undersidan i gummi.

De som inte har köpt en laptop senaste åren kanske behöver vänja sig vid att bara ha två USB-C 3.1-portar. Men den är åtminstone redo för framtiden. På tal om det är webbkameran också redo för en ökad videofokuserad framtid, med 720p-upplösning och 60 bildrutor per sekund.

Tyvärr kan inte detsamma sägas om ljudprestandan. Likt andra tunna bärbara datorer har Google tryckt in högtalarna under tangentbordet, och resultatet är ett fruktansvärt burkigt ljud. Som tur är finns det en 3,5mm-hörlursingång som låter dig ansluta Pixelbook till externa högtalare eller ett par hörlurar.

På plussidan är styrplattan i glas en fröjd att använda. Den följer rörelser otroligt bra och noggrant med både enskilda och flera touchrörelser. Dock märkte vi att styrplattan inte tycker om när vi vilar vår tumme mot den för att klicka medan vi använder pekfingret – en vanlig företeelse, men inte undertecknads personliga preferens.

Pixelbook-tangentbordet är bland det bästa vi någonsin har testat. Det bakgrundsbelysta tangentbordets tangenter är väl fördelade, och tryckkänsligheten på 0,8 mm är förtjusande med kraftfull feedback. Vi uppskattar också det subtila, djupt tillfredsställande klickljudet som tangenterna ger ifrån sig – det skiljer sig från alla bärbara datorers tangentbord vi har testat, och nu kommer vi att förvänta oss det överallt.

‘Pixeln’ i Googles bärbara dator förtjänar sitt namn när det kommer till 3:2 Pixelbook-skärmen. Med 235 pixlar-per-tum (ppi) och noggrann färgreproduktion är denna skärm bland de bättre som finns, Chromebook eller inte, som Surface Pro (267 ppi) och 13-tumsmodellen av MacBook Pro (227 ppi).

Panelen fungerar bra för filmer och bilder, och inte minst bildredigering. 400 nits ljusstyrka hjälper avsevärt till i detta avseende, men det är fortfarande en glansig skärm, och en sådan står sig inte jättebra mot direkt solljus. Hur som helst är skärmen också väldigt exakt vid beröring, speciellt under Pixelbook Pen-användning.

Pixelbook Pen och Google Assistant

Först och främst – det är verkligen synd att Pixelbook Pen inte är inkluderad i priset, då den otvivelaktigt är viktig för upplevelsen. Däremot håller vi inte med om att pennan inte är värd priset – för det är den till 100 % – förutsatt att du har råd.

Pixelbook Pen fungerar utmärkt som en stylus och den erbjuder stor tryckrespons samt lutningsstöd, vilket gör det till en fröjd att rita på skärmen. Skärmens snabba respons hjälper det digitala bläcket att följa pennans rörelser noggrant, till den grad att någon fördröjning är omöjlig att se.

På Pixelbook Pen finns en ensam knapp som mer eller mindre är en Google Assistant-knapp, men den verkar också integrera några av de nya Google Lens-teknologierna som finns i smartphones som bland annat Google Pixel 2. Trycker man på knappen samtidigt som man ritar förvandlas bläcket till en tjock blå färg, men den ritar dock inte ut någonting.

Istället skickas allt som fångats inom det blå bläcket till Google Assistant för analys, vilket i sin tur presenterar vad som helst och allt som Googles servrar mäktar med om vad du cirklade in. Cirkla in en bild av en noshörning, så kommer Google Assistant att ta fram en Wikipedia-sida om djuret. Google’s kunskapsdiagram är så avancerat att vi cirklade in en bild av Office Space’s Ron Livingston, och Google Assistant spottade tillbaka hans karaktärs namn, Peter Gibbons, före den berättade mer om skådespelaren.

Detta kommer att vara ett otroligt kraftfullt verktyg för studenter, men vanliga användare kommer också att dra fördel.

Ett annat plus gällande Pixelbook Pen är att den har öppnat upp Google Keep för att stödja input från pennan, till och med från låsskärmen, vilket gör antecknande mycket enklare. Det finns till och med appar som kan transkribera Pixelbook Pen’s klotter till traditionell text.

En enorm nackdel med Pixelbook Pen är att den inte går att fästa i laptopen på något sätt, inte ens via magneter (som på Surface Pro). Denna designmiss gör det mycket enklare att tappa bort pennan som kostade dig så mycket pengar. Dessutom körs den på AAA-batterier – en uppladdningsbar lösning hade varit mycket mer värd prislappen.

Angående Google Assistant kan den tjänsten nås via antingen en dedikerad tangentbordsknapp eller via röststyrning (om du inte investerar i en Pixelbook Pen). Däremot fungerar bara den sistnämnda funktionen när laptopen är inloggad – att väcka Pixelbook med ett “Hej, Google”-kommando är tydligen under arbete, enligt våra källor.

Generellt är Google Assistant precis lika hjälpsam som på smartphones, och renderas på exakt samma sätt, med ett OS-nivåliknande chattarkiv samt röstrespons.

Att säga att Google Pixelbook är en stark spelare kommer inte att överraska någon, men det är exakt så. Ärligt talat skulle vi inte acceptera något mindre från en så dyr Chromebook, särskilt med tanke på hur lättviktigt operativsystemet Chrome är.

Laptopen hanterar hela vår arbetsbelastning via Chrome-webbläsaren – från Google-dokument och kalkylblad till Slack-chatt och nu även Lightroom-fotoredigering – med nästan inga problem. Det är imponerande med tanke på hur traditionellt RAM-hungrig webbläsaren är, men i Chrome OS verkar det vara mycket mer utrymme i det avseendet än med exempelvis Windows 10 eller macOS.

Pixelbook överträffar Samsungs och Asus’ senaste premium-Chromebooks på webbläsare, men det spelar ingen roll. Uppriktigt sagt kommer du inte att se mycket av en prestandamässig skillnad mellan de tre i verklig användning – kanske ett bevis för hur bra Chrome OS fungerar med mindre kraftfull hårdvara.

Batterilivslängd

Vad gäller hur länge den här Chromebooken orkar hålla igång – förvänta dig mindre siffror än vad du brukar se på ännu mindre kraftiga Chromebooks. Google lovar upp till 10 timmars användning på en enda laddning – ett nummer som uppnåddes baserat på “en blandning av standby-läge, webbsurfning och annan användning”, enligt produktsidan för Pixelbook.

I vårt TechRadar-batteritest, som ser enheten konstant spela en lokalt lagrad 1080p-film på 50 % ljusstyrka och volym med bakgrundsbelysningen på tangentbordet och Bluetooth avstängt, klarade Pixelbook att hålla igång i 7 timmar och 40 minuter. Det är imponerande i sig, men Samsung Chromebook Pro varade 8 timmar och 43 minuter på samma test, medan Asus Chromebook Flip varade hela 10 timmar och 46 minuter.

Det beror på att båda enheterna kör Intel Core m3-processorer med lägre effekt, som förbrukar batterilivslängden långsammare, samt Chromebook Flips lägre upplösningsdisplay. Hur som helst förväntar vi oss att Pixelbook ska klara sig lite längre på en laddning under verklig användning – och den klarade sig längre än Surface Pro och MacBook Pro (13 tum) med 50 minuter och över en timme. För att inte tala om att bara 15 minuter laddning (via strömuttag) ger upp till 2 timmars användning tack vare USB C-snabbladdning.

Fullfjädrad Android på Chromebook

Den kanske största funktionen i Pixelbook är stödet för Android-appar och Google Play-butiken, för att inte tala om det nya lanseringsgränssnittet för att komma åt dessa appar. Du hörde rätt – efter flera offentliga försök genom ingen annan än Samsung och Asus, har vi äntligen fått den utlovade Chromebook-datorn som kan köra Android-appar.

Resultatet är uppriktigt sagt imponerande, och ett bevis på Androids stora mångsidighet. Varje Android-app som vi har laddat ned, från Sonic the Hedgehog till VLC-videospelaren, fungerar utan problem och ser vacker ut under den pixeltäta skärmen. Självklart finns det vissa kompatibilitetsproblem i det att vissa konfigurationsfönster renderas som om de befann sig i en smartphone, men det är mer beroende på apputvecklaren än på Google.

Det här är massorna av lokalt lagringsutrymme börjar ge betydligt större mening än vad de någonsin gjorde på tidigare Chromebook Pixel-modeller: Du behöver en plats för att lagra alla dessa appar och filerna de ska interagera med.

Naturligt nog behövde Google ett nytt gränssnitt för att komma åt alla dessa appar, och det är här nya Chrome launcher kommer in. Den finns tillgänglig via en nyckel som har ersatt det som annars skulle vara “Caps Lock” och via en cirkulär knapp på den aktivitetfältslika “hyllan”. Verktyget gör det möjligt att söka igenom alla installerade appar samt öppna appar med en knackning på skärmen.

(Oroa dig inte, “Caps Lock”-funktionen kan nås genom att hålla “Alt”-tangenten och trycka på startknappen.)

I slutändan gör denna nivå av Android-appsupport Chrome OS vidöppen, vilket effektivt eliminerar dess beroende av Chrome-webbutiken för appliknande upplevelser. Det flyttar operativsystemet mycket närmare i förmåga och mångsidighet än Windows 10 och MacOS, vilket gör den tidigare så tjocka linjen mycket, mycket tunnare.

Men viktigast av allt – vi är nu äntligen på den punkten där det inte finns några kompromisser för nästan vem som helst att byta från en Windows- eller Mac-maskin till en Chromebook, tack vare Android. Den möjligheten börjar med Pixelbook.

Vi tyckte om

Pixelbook är förmodligen den mest vackra Chromebook-datorn hittills, och otvivelaktigt den mest mångsidiga. Vi är enorma fans av den livfulla, responsiva skärmen samt den smarta styrplattan och det sublima tangentbordet. Dessutom gör de gummilagda segmenten av ramen det mycket enklare att använda Pixelbook i surfplattaläget. Till sist uppgraderar Android-appstödet Chrome OS till nya nivåer.

Vi tyckte inte om

Det här är inte bara en dyr Chromebook, det är en dyr bärbar dator – punkt – speciellt med tanke på den mindre kraftfulla processorn inuti jämfört med liknande prissatta konkurrenter i Windows och Mac-läger. Vi upplever det också som ett problem att Pixelbook-pennan säljs separat med tanke på hur viktig den är för upplevelsen och hur lätt den är att tappa bort. Ljudet tar också ett djupdyk i form av tunnhet och lätthet. För priset hade vi gärna sett ett biometriskt inloggningsalternativ, som alla avancerade bärbara datorer erbjuder idag.

Slutgiltigt omdöme

Medan vi har jämfört Google Pixelbook mot konkurrerande premium-Chromebooks för vad som ska vara uppenbara skäl, kunde vi lika enkelt ha ställt den mot Surface Pro eller till och med MacBook Pro. Det borde bevisa hur imponerade vi är av Pixelbook, och hur långt Google har tagit Chromebook-plattformen sedan starten.

Google Pixelbook är den första Chromebook-datorn som är värd att övervägas tillsammans med de mest avancerade Windows- och Mac-bärbara datorerna och 2-i-1-enheterna. Bara det borde berätta allt du behöver veta om Pixelbook: Det här är den bästa Chromebook-datorn hittills, utan tvekan.

Med det sagt är det definitivt inte den Chromebook-datorn du troligen är van vid. Om du väntade dig en prisvänlig laptop som Chromebook-namnet har blivit synonymt med, finns det gott om andra ställen att leta på. Om du vill komma in på grundnivån av vad som mycket väl kan vara Chromebooks framtid i premiumutrymmet, titta inte längre – du kommer inte bli besviken.

      

Leave Comment

%d bloggers like this: