04/10/2018 by priceytech with 0 comments

Dell XPS 13 – recension


Dell XPS 13 2018

Upplyst. Raffinerad. Kraftfull. Om vi var tvungna att använda tre ord för att beskriva nya, 2018-års Dell XPS 13 i sin alpinvita kropp skulle det vara med de orden. På pappret är den här typen av laptop en produkt du skulle kunna förvänta dig vara tråkig och enkel. Den har en quad core-processor (basmodellen), tre USB C-portar och till och med en microSD-port. Den väger bara 1,21 kilo – mindre än MacBook Pro. Dessutom är den mer kraftfull och billigare än Apples dito.

Samtidigt erbjuder den ett slående modernt utseende. Titta bara på majoriteten av de senaste toppmobiltelefonerna så ser du att det är trendigt med kantfria skärmar, och det vet Dell. Nästa generationens InfinityEdge-skärm som finns på Dell XPS 13 har kanter så smala att du glömmer att de ens finns där – det är fullkomligt futuristiskt. Så länge du kan se förbi webbkamerans otympliga position är XPS 13 den kanske bästa bärbara datorn du kan köpa 2018 – en attityd som delas av många på internet.

Sammanfattningsvis är vi väldigt imponerade av nya XPS 13, delvis tack vare det nya, bländande färgalternativet. Faktum är att vi är så pass imponerade över Dells designrevideringar att den ännu en gång har vunnit TechRadar’s “Bäst i klassen”-utmärkelse för bärbara datorer. Med det sagt – vill du ha en bit av Dells största revidering av XPS 13-designen de senaste åren får du betala mer än tidigare.

Pris och tillgänglighet

Den är lite dyrare än den var tidigare, men Dell XPS 13 väger upp den högre prislappen genom en märkbar ökning i prestanda och design.

Glädjande nog kommer den billigaste modellen med en quad core-processor, och då mer specifikt en 1,6GHz (upp till 3,4GHz med Turbo Boost) Intel Core i5-8250U. Det kommer att kosta dig cirka 13 400 kronor, men då får du en 1080p icke-touchskärm, 4GB RAM och 128GB SSD-lagringsutrymme.

Som för de flesta bärbara datorerna 2018 finns möjligheten att köpa en high end-konfiguration – komplett med de specifikationer du behöver för vardagsanvändningen. Om du behöver en snabbare processor finns nu två modeller med en 1,8GHz Intel Core i7-8550U (4GHz med Turbo Boost) att välja mellan.

Den XPS 13-modell vi har recenserat här skulle kosta dig runt 22 000 kronor, vilket är ett saftigt pris att betala för den genomsnittliga användaren. Den kommer dock med en 4K-skärm, 1TB lagringsutrymme och 16GB RAM. Även om vi tyckte om skärmen, har andra användare klagat på att den ser sämre ut än basmodellens 1080p-skärm på grund av lägre färgnoggrannhet och kontrast.

Ett annat problem är det faktum att “Rose Gold on Alpine White”-färgversionen på Dell XPS 13 är lite dyrare än den vanliga, silver-på-svart-modellen – det nya färgvalet kostar en femhundring extra. Tyvärr finns bara denna version tillgänglig i USA för tillfället.

Alla modeller av nya Dell XPS 13 inkluderar tre USB C-portar (varav två är Thunderbolt 3), en microSD-kortläsare och en 3,5mm-hörlursingång.

För de som för räkning är Google Pixelbook den enda laptopen som kan matcha XPS 13 i pris – den senaste MacBook Pro-modellen och Surface Book 2 (13,5 tum) är båda dyrare.

Dell XPS 13 2018

Design

2018 är första året som XPS 13, sedan den knep förstaplatsen i vår topprankning, har märkbara skillnader i designen. Till att börja med är den faktiskt lättare och tunnare än 2017-modellen som bara lanserades ett par månader sedan.

XPS 13-chassit är 30 procent tunnare och bara 0,3 tum (3,4mm) på sin smalaste punkt. Den väger dessutom bara 1,21 kilo.

Den största skillnaden designmässigt är dock den helt nya “Rose Gold on Alpine White”-färgvarianten.

Medan nästan varje laptoptillverkare erbjuder en rose gold-färg nuförtiden, har Dell tagit det till nästa nivå med ett helt nytt set av material som passar det tillhörande tangentbordet.

Dell är framför allt stolta över att det nya tangentbordet består av ett crystalline silica-material, där den vita färgen bokstavligen är vävd in som en textur i nio sammansatta lager.

Det här är första gången som vävt glasfiber har vävts in i en laptop. Dessutom har basen ett titanium oxid-överdrag, vilket ger den ett pärlemorskimrande sken och inte minst ett starkare skydd mot fläckar.

Tyvärr kan detsamma inte sägas om plasten som gränsar till kanterna på laptopens skärm. Under de senaste veckornas användning har vi funnit att denna mjukare plast har blivit lite grå jämfört med plasten som gränsar till basens kanter.

Givetvis markerar denna XPS 13-modell också vändpunkten för vad som kanske är dess största irritationsmoment: webbkamerans placering. IR-linsen fungerar väl för att snabbt logga in med Windows Hello (det biometriska systemet som låter dig använda webbkameran för att logga in). Tyvärr är dock det röda blinkandet i det infraröda ljuset lite väl intensivt.

Dell XPS 13 2018

Med det sagt producerar den 720p starka webbkameran ungefär lika bra bilder som den i den senaste MacBook Pro-modellen, men det är inte 60 bildrutor per sekund som i PixelBook. Surface Book 2 slår dem alla med sin 1080p-webbkamera.

Webbkameran kommer utrustad med fyra mikrofoner – placerade inom laptopens bas – för starkare videochatt-input samt distanskommunikation med Cortana från andra sidan rummet. Dessa mikrofoner plockar upp tydligare röstljud över videosamtal än några av sina konkurrenter.

Det kommer dock dröja tills Dell kan utmana varianterna i Google Home eller Amazon Echo. Medan mikrofonerna kan plocka upp våra “Hej, Cortana”-kommandon från ett par meter bort framför laptopen är det svårt att få det att fungera om man står bakom den.

dell xps 13 2018

Skärm

En annan stor förbättring i årets design är skärmen. Den finns nu tillgänglig (valfritt) i 4K Ultra HD-upplösning (3,840 x 2,160) under en glansig, IGZO-touchskärm. Det är skarpare än alla modeller som nämnts tidigare i denna recension.

Touchskärmen är belagd med ett 0,65 procent anti-reflektivt överdrag som siktar på att minska problemen med touchskärmar och bländning.

Vi har inte märkt någon större skillnad när vi använt laptopen de senaste veckorna, men ljusskalningen är fantastisk och värd att nämna. Att sätta ljusstyrkan på enbart 10 procent tar inte bort från vår förmåga att skriva och läsa på denna laptop.

Med 1,500:1 kontrastförhållande och 100 procent sRGB-färgprofil ser svarta färger ut som att bakgrundsljuset stängs av under mörka scener i filmer och bilder, och färgerna är livfulla. Samtidigt svarar skärmen snabbt och uppmärksammat på touchrörelser.

Recenserad första gången i januari 2018.

Gabe Carey har också bidragit till denna recension

Med de senaste Intel-processorerna råder det ingen tvekan om att Dell XPS 13 för 2018 är den mest kraftfulla hittills. Det vi ser här är imponerande siffror från den senaste XPS 13-datorn, och den slår sina yngre företrädares siffror i varje test.

Hur kommer det sig att denna modell använder exakt samma processor som 2017 års modell som vi nyligen testade? Vi tror att det beror på förbättrad värmeteknik.

Med XPS 13 använder Dell Gore värmeisolering för starkare värmeavledning. Det, kombinerat med den mer aktuella quad-core-processeringen som 8:e generationens Intel chip ger, resulterar i klart bättre prestanda i tester som Geekbench över 2017 års MacBook Pro.

Men inte ens Surface Book 2 (13,5-tummaren) verkar kunna konkurrera med XPS 13 när det gäller väsentliga dator-benchmarks, troligtvis tack vare dessa värmefördelarna. Givetvis vinner Surface Book 2 det visuella testet med sitt Nvidia GTX 1050-grafikkort.

Dells nya strömhanteringsprogramvara hjälper också XPS 13 med ett dynamiskt strömläge som automatiskt levererar maximal kraft vid behov, samtidigt som systemvärmen övervakas noggrant. Som bevis blir systemet aldrig för varmt för att hantera (bokstavligen) under belastning.

Bortsett från någon enstaka casual- eller indiesuccé kommer du självklart inte att kunna spela spel på XPS 13, men den här bärbara datorn kommer att vara mer än redo för fotoredigering, speciellt med microSD-kortplatsen. Förvänta dig att kunna rusa genom kalkylblad med den här bärbara datorn tack vare det 16GB snabba minnet.

Dell XPS 13 2018

Batterilivslängd

Dessa batteritestresultat är mest imponerande för en bärbar dator med en 4K-bildskärm, men långt under Dells prognoser – inte helt överraskande. Vi kan bara föreställa oss de siffror vi kan se på en FHD-modell, med tanke på att den tidigare varade längre än 10 timmar i ett test.

Naturligtvis är dessa siffror inte lika höga som vi har sett på nya MacBook Pro, och särskilt Pixelbook och Surface Book 2 (även om den senare inte har en, men två batterier inuti). Men alla tre av dessa enheter är mycket bättre optimerade för operativsystemet de kör.

Oavsett – förvänta dig att XPS 13 klarar av att hålla för de flesta flygningar inom kontinentala USA och Västeuropa.

Dell XPS 13 2018

Tangentbord och styrplatta

Dell har till stor del behållit en av de bästa egenskaperna i sina bärbara datorer intakt: ingångarna. Du kan vara lugn – tangentbordet och pekplattan är orörda utseende- och känslomässigt.

Tangenttrycket på tangentbordet är inte det djupaste vi har sett på Ultrabooks, men feedbacken är mycket kraftfull. Med detta sagt önskar vi att Dell inte hade “Sida upp”- och “Sida ned”-knapparna direkt ovanför piltangenterna. Det har varit alldeles för enkelt att hoppa längre upp eller ner på sidan än vad vi ville när vi försökte flytta mellan ord i ett dokument.

Den glasbelagda touchplattan är lika bred som den kan vara i den 11-tums stora XPS 13-ramen, och våra fingrar glider smidigt längs dess yta. Att klicka känns märkligt mer tillfredsställande på denna laptop än de flesta andra i sin klass, kanske med undantag för Apple.

Dell XPS 13 2018

Vi tyckte om

Vi uppskattar verkligen den nya centrerade IR-webbkameran, eftersom det är ett tecken på att Dell arbetar med att lösa de vanliga klagomålen på webbkamerans plats på tidigare modeller. Det är också en bättre lösning tack vare stödet för ansiktsinloggning på Windows 10. Det helt nya design- och färgalternativet, samt den vackra, valfria 4K-skärmen och den kraftfulla processorn är också alla hjärtligt välkomna ändringar.

Vi tyckte inte om

Självklart är den centrerade webbkameran ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande inte riktigt det perfekta stället för videochattar. Ja, du investerar i en bärbar dator i några år åtminstone, men det här problemet finns just nu. Dessutom är vi besvikna över att den mer prisvärda konfigurationen inte finns tillgänglig för den här nya, bättre designen.

Slutgiltigt omdöme

Det är officiellt: Dell har utan tvekan gjort det igen. Genom att direkt ta itu med användarnas bekymmer har Dell förfinat sin XPS 13-dator längre än någonsin tidigare. Så mycket så att vi är benägna att ge den här bärbara datorn vårt “Bäst i Klassen”-pris igen.

Genom att flytta webbkamerans position, lägga till ansiktsinloggning och en 4-mikrofonsarray, vilket ger Intels chip mer utrymme för att göra ännu bättre ifrån sig, och lägga till en 4K skärm har XPS utvecklats till en ännu mer formidabel flaggskeppslaptop. Visst skulle vi vilja ha en toppmonterad webbkamera och betala mindre för att börja med den senaste modellen med en Core i3-processor, men vad Dell har lagt fram här är väl värt det ökade priset.

Med alla förbättringar som gjorts till XPS 13 för det här året har resten av laptopvärlden nu ett högt riktmärke för att mäta sig mot 2018, då Dell ännu en gång satt ribban högt – mycket högt.

      

Leave Comment

%d bloggers like this: